16 Aralık 2009 Çarşamba

İnşirah (Şerh) Suresi Meali

1. BİZ kalbini aç(ıp ferahlat)madık mı,



2. ve üzerinden yükü kaldırmadık mı,



3. o belini büken (yükü)?



4. Şerefini ve itibarını yükseltmedik mi?



5. Elbette her güçlükle birlikte bir kolaylık vardır:



6. Şüphesiz, her güçlükle bir kolaylık!




7. Öyleyse [sıkıntıdan] kurtulduğun zaman sağlam dur,



8. ve yalnız Rabbine sevgi ile yönel.

3 yorum:

  1. Süfyan İbnu Abdillah es-Sakafî (radıyallahu anh) anlatıyor: "Ey Allah'ın Resûlü, bana İslâm hakkında öyle bir bilgi ver ki, bana yetsin ve sizden başka kimseye İslâm'dan sormaya hacet bırakmasın" dedim. Şu cevabı verdi: "Allah'a inandım de, sonra da doğru ol" buyurdu.

    Müslim, İman 62, (38).

    YanıtlaSil
  2. Vedûd : Seven, bütün mahlukatın hayrını isteyen, onlara ihsan eden.

    Kur'an-ı Kerimde Yüce Allah kendini iki yerde Vedûd olarak tanıtır. Vedûd kelimesi iki anlama gelmektedir. Nimetleri gereği kullarını sevendir. Çünkü O, kendisine tevbe eden ve yönelen kimseyi sever. Yine O, sevilendir .

    Kul Allah'ın gayretiyle Rabbi'ni sevince, Allah'ta onu bir başkasının sevgisiyle mükafatlandırır. İşte bu, gerçekte tam bir ihsandır. Çünkü sebep de O'dur, müsebbeb de O'dur. Bundan maksat karşılıklı sevgi değildir. Bu ancak kullarından şükredenleri ve şükürleri sebebiyle Allah'ın onları sevmesidir. Bunların hepsi kulun maslahatı ve iyiliği içindir. Sevgiye yaratan ve onu müminlerin kalbine yerleştiren yüce Allah çok mübarektir. Daha sonra O, bu sevgiyi dostlarının kallbinde öyle bir noktaya ulaştırır ki, artık bu noktada diğer bütün sevgiler çok küçük ve değersiz bir hale gelir ve onların bağından kurtulurlar, bela ve musibetler onlara hafif gelir, ibadet ve taatlerin zorlukları onlara zevk verir ve sonunda sevgilerin en yücesi olan Allah sevgisini, Allah rızasını elde etme ve Allah'a yakın olma gibi çeşitli kerametlerden dilediğini elde eder.

    YanıtlaSil